Park Güell – de speeltuin van Gaudí

Park Güell is bijna een synoniem voor Barcelona en het is dan ook geen verrassing dat het in de top vijf staat van toeristische attracties in de stad. Het park heeft niet alleen prachtige panoramische uitzichten, fantastische architectuur en mooie tuinen, je kunt er ook het huis van de grote man zelf vinden.

De dromerige uitbundigheid van Gaudí´s verbeelding is vandaag de dag nog steeds adembenemend en als je rondwandelt, zie je hoe hij zijn werk geïntegreerd heeft in het landschap. Zijn gebruikelijke imposante stijl is door het hele park te vinden – felle kleuren, ongebruikelijke architectonische vormen, invloeden vanuit de natuur met natuurlijke vormen en rondingen.

Het park kan behoorlijk groot en overweldigend overkomen bij aankomst. Om het bezoek wat makkelijker te maken, vertelt onze gids hieronder wat er te zien en te doen is tijdens een bezoek.

Park Güell by Aleksandar Todorovic Park in barcelona

De geschiedenis van Park Güell

Het park van Gaudí is gebouwd tussen 1900 en 1914 en ligt op de heuvel van El Carmel in de wijk Gràcia in Barcelona. Park Güell is onderdeel van het UNESCO Werelderfgoedgebied onder de naam Werken van Antoni Gaudí, samen met zijn andere meesterwerken de Sagrada Família en La Pedrera.

Het park was een opdracht van de Catalaanse entrepreneur Eusebi Güell, die ongeveer zestig huizen gebouwd wilde hebben op een landgoed in Engelse stijl, speciaal voor de rijke inwoners van de stad. De Engelse invloed is nog te zien in de Engelse spelling van het woord Park.

De aanleg en bouw van Park Güell werd onderbroken door het uitbreken van de oorlog in 1914, maar het idee van huizenbouw werd nooit echt in de praktijk gebracht vanwege de afstand van het park tot het centrum van de stad. In 1922 werd het onafgemaakte landgoed bezit van de stad Barcelona en het is nu nog steeds open voor het publiek als een openbaar park.

Bezienswaardigheden in Park Güell

De twee poorthuizen – deze huizen die aan het snoephuis van Hans en Grietje doen denken, zijn het eerste wat bezoekers zien als ze de klim naar het park van Gaudí hebben voltooid. Ze flankeren de ingang en zijn beroemd vanwege hun fantasierijke daken en paddestoelenkoepels met kleurige tegeltjes. Oorspronkelijk waren er nog twee manshoge mechanische gazelles te vinden bij de ingang, maar deze zijn helaas verwoest tijdens de burgeroorlog.

De trappen – voor sommigen zijn de trappen zelf niet echt een attractie, maar het zijn dan ook de mooie fonteinen onderweg die niet te missen zijn. De beruchte salamander of drac is er een van en is net als zoveel in het park, bezaaid met gebroken keramiek en glas in mozaïekstijl met de naam trencadís. Het is een van de meest populaire plekken om een foto te nemen in het park en vaak moet je in de rij staan voor een snapshot.

Antoni Gaudi by catwalker Parc Guell

‘Kamer met 100 zuilen’ – 100 zuilen ondersteunen het plein erboven en vormen een schaduwrijk paviljoen om te ontsnappen aan de zomerhitte. Als je het plafond bekijkt, zie je talrijke inhammen versierd met religieuze, mythologische en astrologische symbolen.

De slangenbank – deze prachtige bank van mozaïek omzoomt het panoramaterras ofwel het centrale plein en is de langste bank ter wereld. Het is een fantastische plek om rustig te zitten, te ontspannen en van het spectaculaire uitzicht over de stad en de Middellandse Zee te genieten. De banken zelf zijn bedekt met unieke mozaïeken gemaakt door Gaudís assistent Josep Maria Jujol.

Gaudí-museum – dit museum, ook wel Casa Museu Gaudí, is ook te vinden in het park. Het was Gaudí´s huis van 1906 tot 1926 en kan tegenwoordig bezocht worden tegen een kleine vergoeding. Onder de kunstvoorwerpen binnen bevinden zich meubels en spiegels uit de andere gebouwen van Gaudí, zoals Casa Battló, La Pedrera en Palau Güell, maar ook de kledingkast, het bed en persoonlijke bezittingen van de kunstenaar.

De top – het stenen kruis op de top van Park Güell markeert het hoogste punt en hier vind je dan ook de meest indrukwekkende panoramische uitzichten over de stad. Op een zonnige dag kun je de meeste herkenningspunten vanaf hier zien. De Sagrada Família, Torre Agbar, Camp Nou en natuurlijk de Middellandse Zee. Het is een onvergetelijk uitzicht en een perfecte manier om een bezoek aan Park Güell te beginnen of eindigen.

Parc Guell Barcelona by Randi Utnes Guell Park Barcelona

Hoe bij Park Güell te komen

Als Park Güell niet zo hoog op de heuvel zou liggen, zou er ook niet zo’n mooi uitzicht zijn, maar door deze ligging is het soms lastig te bereiken, vooral op een hete dag. Metro halte Lesseps is de dichtstbijzijnde halte, maar vanaf daar is het nog steeds twintig minuten heuvelop tot de ingang van het park. Een goede tip is om een halte verder uit te stappen bij Vallcarca, neem vanaf daar de roltrappen naar boven om zo op het hoogste punt van het Gaudí-park uit te komen en door het park naar beneden te lopen. Je ziet het park dan wel in de omgekeerde volgorde en je verlaat het park door de ingang, maar het betekent wel dat je heuvelaf loopt in plaats van op.

Een andere optie, vooral handig met kinderen of ouderen, is bus nummer 24 die vertrekt van Plaça Catalunya en Poble Sec en stopt precies voor de ingang. Bus 92 doet hetzelfde, maar vertrekt van Glòries en Port Olimpic.

Openingstijden Park Güell

25 oktober – 23 maart: 8:30-18:00
24 maart – 19 oktober: 8:00-21:30

Prijzen Park Güell

Het heeft nogal wat stof doen opwaaien, maar vanaf 25 oktober 2013 is de gemeente Barcelona begonnen met entree heffen voor Park Güell. Een normaal kaartje kost € 7, kinderen tot zes jaar mogen gratis naar binnen, en voor kinderen vanaf twaalf jaar en 65 plussers bedraagt de toegnag € 4,90. Kaartjes kunnen tot drie maanden vooraf online gekocht worden. In het park zelf is een kaartjesautomaat, net als op de nabijgelegen metrostations Vallcarca en Lesseps.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here